English Srpski

Početna

CALL FOR APPLICATIONS – ASSEI-B17

Club Alpbach Belgrade is proud to open call for applications for 11th edition of Alpbach Summer School on European Integration in Belgrade 2017 (ASSEI-B17). As an official associate member of Forum Alpbach Network and European Forum Alpbach, Club Alpbach Belgrade will organize the Summer School, from 15 th – 25 th September 2017 in Belgrade.

Each year, since 2006, Club Alpbach Belgrade has been organizing the Summer School on European Integration in Belgrade. Therefore, this is the School’s 11th edition and we are very proud of it!

Deadline for applications is August 28th, 2017.

Eligible candidates

We are looking for 25 students (undergraduates and postgraduates) and young professionals under the age of 35 from the following countries: Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Slovenia, Kosovo*, Serbia + European Union countries.

* This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with the UNSC 1244 and the ICJ opinion on the Kosovo declaration of independence.

ASSEI-B17 Scholarship

ASSEI-B17 Scholarship is covering costs of participation: accommodation, reading materials, field visit, social events, whole-day excursion. Scholarship is not covering travel and visa costs.

About ASSEI-B17

After successful completion of 10-day course, ASSEI-B17 participants will acquire a comprehensive understanding of the EU and global affairs, EU enlargement processes and SEE regional cooperation. The knowledge provided is based on an interdisciplinary approach and modern teaching techniques. The school is divided into three modules:

  1. History and Culture
  2. Society and Politics
  3. Economy and Law

Each module is taught by two professors, meaning that the schools teaching faculty is comprised of 3 pairs of lecturers.

Classes are organized in the forms of lectures, interactive workshops and field visits to various institutions and organizations. Workshops and field missions are led by Mr. Bernd Kleinheyer.

Academic coordinator of the school is Mag. Juergen Busch, together with Mr. Bernd Kleinheyer and dr Petra Bard.

Working language is English.

ASSEI-B15 Aims

A progress in the EU integration process means a growing need for further education in this regard in the SEE region. Also, there is a need for significant improvement of the cooperation between those countries. The project perceives regional cooperation and reconciliation as a precondition for the EU integration.

Recognizing this, ASSEI-B is built on two pillar-ideas:

  • to enhance the knowledge about history, law, socio-economic integration, policy areas and political systems of the European Union among students, graduates, postgraduates and young professionals coming from various fields such as laws, economics, political sciences, technical sciences, linguistics etc.
  • to encourage and initiate cooperation between youth of those societies, many of which have a history of conflicts and wars. Variety of country participants are coming from is an asset in this project. It will be used to initiate debates and discussions on topics such as post-conflict justice, prejudices and peace building. The project should develop a network of young, prosperous people, able to bring a European and regional perspectives to their environments.

How to apply? Send us your CV and a motivational letter (max 1 page) via e-mail: office@beoalpbach.org no later than August 28th 2017.

Final Program of ASSEI-B17 will be available on our website soon.

Prolećna konferencija mreže Evropskog foruma Alpbah

Klub Alpbah Beograd je bio domaćin Prolećne konferencije Forum Alpbach Mreže koja je održana u Beogradu od 26. do 28. maja 2017. Ovo je bila odlična prilika za sve nas koji smo deo forum alpbach mreže kao pridruženi članovi da se okupimo i diskutujemo o postignutim rezultatima, trenutnim aktivnostima, kao i o planovima za budućnost vezane za nase klubove/Inicijativne grupe. Osim toga, naš plan je bio da stavimo fokus na jednu od vrućih tema o kojoj se razgovara na nivou EU – Proširenje EU u vremenu nesigurnosti, ili drugim rečima – koji su tačno izazovi proširenja EU u budućnosti. Mnogi strani i domaći eksperti i profesionalnci iz oblasti integracije EU učestvovali su u ovoj diskusiji. Naši pridruženi članovi iz Alpbach mreže su takođe imali priliku da uživaju u veoma zanimljivom društvenom programu koji je naš tim spremio za njih.

Politika proširenja EU u doba neizvesnosti

26. Maj 2017.
Skupština grada Beograda
Gosti – učesnici:
Prof. Dr. Tanja Miščević, redovan profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu i šef pregovaračkog tima sa EU
Kaspar Ajnem – bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije i potpredsednik Evropskog foruma Albach
Vladimir Međak – pravni savetnik u pregovaračkom timu i bivši pomoćnik direktora Ministarstva za Evropske integracije
Jelena Babić – direktor centra za EU integracije u Privrednoj komori Srbije
Moderator: Jovana Tošić, magistar pravnih nauka u oblasti evropskih integracija i članica upravnog odbora Kluba Alpbach Beograd

FAN prolećna konferencija u Beogradu otvorena je zanimljivom panel diskusijom na temu “Politika proširenja EU u doba neizvesnosti”. Imali smo fantastičnu priliku da čujemo mišljenja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti iz Srbije i Austrije. Politiku proširenja EU smo analizirali iz unutrašnje i spoljašnje perspektive, odnosno – sa gledišta Srbije ali i EU kao celine. Razumevanje značaja politike proširenja je od krucijalnog značaja za zemlje kandidate za ulazak u EU, kao što je Srbija u ovom momentu.

Austrijsko-makedonski dani 2014

Klub Alpbah Makedonija je u saradnji sa austrijskom ambasadom u Skoplju organizovao konferenciju “Austrijsko– makedonski dani”, koja je održana u periodu od 16. do 18. oktobra 2014. godine.

Ovaj događaj se sastojao iz dva dela: panel diskusija na Pravnom Fakultetu “Iustinianus Primus” i Austriijskog dana karijera na FON Univerzitetu. Tri predstavnika Kluba Alpbah Beograd su aktivno učestvovala u ovom projektu, a ujedno i održala interesantnu prezentaciju o austrijskim firmama i investitorima u Srbiji.

Cilj konferencije je bio da se ukaže na značaj pristupanja Makedonije Evropskoj uniji i dalje saradnju Makedonije sa Austrijom pogotovo u pogledu dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora. Tema konferenciji su bili i načini na koje bi pravna legislative Makedonije mogla da olakša priliv austrijskih investicija i omogući funkcionisanje i razvoj austrijskih kompanija u Makedoniji i kreira dobru poslovnu klimu.

Na konferenciji su govorili eminentni stručnjaci, poput dr Erharda Buseka, počasnog predsednika Foruma Alpbah, Tomas M. Bajera, austrijskog ambasadora u Makedoniji, dr Aleksandra Stojkova, prodekana Pravnog fakulteta “Iustinianus Primus”, Sasa Ordanoski iz VEVE-Grupa, Gintera Felingera, predsedavajućeg European Tax Reform, Nikole Popovski, ministra spoljnih poslova, Fatmir Besimija, zamenika ministra za evropske poslove, Ylber Sela, iz Instituta za političke i međunarodne studije, i mnogi drugi.

Tokom Sajma karijera predstavile su se i mnoge austrijske kompanije, koje posluju u Makedoniji. Predstavnici ovih kompanija su takođe objasnili njihove aktivnosti, kao i profile saradnika, koje oni regrutuju, i koje kvalifikacije bi mladi ljudi trebalo da poseduju, kako bi bili atraktivni njima kao poslodavcima. Ciljna grupa su bili student i mladi profesionalci, koji su u potrazi za zaposlenjem. Ovom prilikom su se predstavili i Alpbah klubovi i grupe iz regiona, koji su takođe imali svoj poseban štand.

Nakon atraktivnih panela, članovi Mreže Evropskog foruma Alpbah iz regiona Jugoistočne Evrope su imali i intenzivne interne sastanke, na kojima su se dogovorali oko budućih zajedničkih projekata i metoda za unapređenje saradnje i realizaciju regionalnih projekata.

Ovaj događaj ne samo da je omogućio negovanje i širenje “Alpbah duha”, već je bio i sjajna prilika da se izrazi zahvalnost dr Erhardu Buseku za njegovu dugogodišnju podršku i veoma značajan doprinos zemljama Jugoistočne Evrope. U saradnji sa regionalnim Alpbah klubovima i grupama iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Crnu Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, kao i sa Kosova, Klub Alpbah Makedonija je dr Buseku i svečano uručio zahvalnicu.

Slike i video, koji su objavljeni na zvaničnoj Facebook-stranici Kluba Alpbah Makedonija, će vam najbolje preneti prijatnu atmosferu sa ovog regionalnog skupa. https://www.facebook.com/clubalpbachmacedonia

Evropski samit mladih: 100 za narednih 100 u Dunavskoj regiji (Sarajevo, 4-8. juna 2014. godine)

Evropa se i sada kao i pre 100 godina nalazi na raskršću. Ovog juna je Sarajevo ponovo baš kao i pre jednog veka privuklo pažnju svetske javnosti. Grad je proteklih dana opet bio u fokusu, s tim što je ovoga puta razlog za to bio daleko prijatniji.

Sarajevo je, naime, od 4. do 8. juna ugostio događaj pod nazivom ”Evropski samit mladih: 100 za narednih 100” u organizaciji četiri kluba Alpbah mreže iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Ovaj Samit je povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata simbolično okupio 100 mladih lidera pod sloganom ”Zajedno. Budućnost. Evropa”, kako bi rapravljali o gorućim problemima mladih. Cilj ovog skupa je bio, kako da se naglasi važnost i uloga mladih u izgradnji svetlije budućnosti i učvršćivanju regionalne saradnje za boljih narednih 100 godina, tako i da 100 mladih profesionalaca dobije šansu da unapredi svoje veštine kroz kvalitetne seminare. Samit je završen usvajanjem nacrta tzv. Sarajevske deklaracije „Mi kreiramo svoju budućnost“, koju su doneli mladi profesionalci iz 17 zemalja iz šireg regiona, ujedno i učesnici samita koji se zalažu za bolju budućnost.

Za Klub Alpbah Beograd Evropski samit mladih je protekao u znaku prvog velikog zajedničkog projekta sa Inicijativnom grupom Alpbah Sarajevo, Klubom Alpbah Hrvatska i Inicijativnom grupom Alpbah Podgorica. Zajedničkim radom i trudom mi smo omogućili mladim liderima Dunavske regije i Jugoistočne Evrope da o najvažnijim pitanjima današnjice razgovaraju sa vodećim političkim liderima i akademskim predstavnicima.

Učesnicima iz ukupno 17 zemalja su se dakle pridružili brojni visoki politički zvaničnici, kao i ugledni predstavnici akademskog kruga i civilnog društva iz regije i Evrope, poput Doris Pak, Valentina Incka, Mihaela Kramera, Peter Fridrih i drugih, pružajući im priliku za otvorenu diskusiju i razmenu ideja za poboljšanje statusa mladih, ali i svih ostalih građana Evrope.

Kroz radionice poput onih o društvenom preduzetništvu, javnom zagovaranju ili pisanju projektnih priedloga učesnici su stekli i konkretna znanja koja mogu iskoristiti u svom radu, dok su rezultati brojnih diskusija i radnih grupa uvršteni u prvi nacrt Sarajevske deklaracije. Rad na Deklaraciji je nastavljen i u narednim danima, te će nakon usvajanja finalne verzije ista biti dostavljena svim vladama u regionu, kao i evropskim institucijama. Neki od zaključaka učesnika samita bili su i da se mladi moraju više politički angažovati, boriti za svoju bolju budućnost i da pritom svi snose deo odgovornosti.

Klub Alpbah Beograd kao ponosni koorganizator događaja zaključuje da je Evropski samit mladih pravi uspeh i odličan primer dobre saradnje mladih u regionu. Pored toga što je sto učesnika Samita kroz veoma kvalitetne seminare, radne grupe, panele i kulturna događanja spojeno sa četrdesetak stručnjaka, profesora, diplomata i naučnika iz 17 zemalja država Dunavske regije, ti mladi profesionalci su se i međusobno umrežili što će, nadamo se, za rezultat imati zajedničke buduće projekte. Upravo to je ono čime su se za vreme organizovanja Samita vodile sve naše četiri organizacije članice Forum Alpbah Mreže iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U tome smo imali podršku Univerziteta u Sarajevu, Evropskog Foruma Alpbah i Danube Competence Centra. Značaj uloge mladih i čitavog Samita, prepoznali su i partneri i pokrovitelji projekta: GIZ, Erste Stiftung, UNIQA, Raiffeisen Bank International i Sparkasse BiH. Prema tome se ovom prilikom zahvaljujemo svim sponzorima, donatorima i govornicima iz Srbije i regiona!

Detaljnije informacije i foto-galeriju sa Samita možete pogledati na zvaničnoj Facebook stranici.

https://www.facebook.com/SarajevoSummit/photos_stream

EuroXibition u Kosovskoj Mitrovici

€uroXibition ‘’MLADA GENERACIJA JE BOLJA’’

Nakon uspešnih otvaranja u Prištini, Beogradu, Alpbahu, Zagrebu, Briselu i Beču EuroXhibition je prikazana i u Kosovskoj Mitrovici. Pod pokroviteljstvom Evropskog foruma Alpbah i uz finansijsku podršku ERSTE fondacije, Klub Alpbah Beograd je u partnerstvu sa Inicijativnom grupom Alpbah Kosovo organizovao izložbu fotografija mladih umetnika iz Beograda i Prištine o simbolici EU u lokalnim sredinama. Izložba je velikom broju posetilaca iz celog sveta približila percepcije mladih iz regiona i njihovu zajedničku viziju budućnosti.

7

Klub Alpbah Beograd i Inicijativna grupa Alpbah Kosovo su 10. maja 2014. godine u severnom delu Kosovske Mitrovice otvorili izložbu fotografija pod sloganom ‘’Mlada generacija je bolja’’.

Cilj ove izložbe je da se kroz umetnost razbiju zidovi predrasuda i mitova, koji postoje između naše dve zemlje. Deset mladih srpskih i kosovskih fotografa su se u svojim delima pitali ‘’gde je Evropa u Kosovu i u Srbiji?’’

Događaj je otvorio gospodin, Shkumbin Asllani, predsednik Inicijativne grupe Alpbah Kosovo, kao i gospođica Sanja Milosavljević, predsednica Kluba Alpbah Beograd.

Goste je pozdravila i gospođica Monika Zach, zamenica šefa misije Austrijske ambasade u Prištini, koja je istakla važnost ove izložbe, kao i njenog postavljanja upravo u severnom delu Kosovske Mitrovice.

8

Specijalni gost otvaranja, dr Erhard Busek, bivši predsednik Evropskog foruma Alpbaha i bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope je istakao značaj saradnje mladih iz Beograda i Prištine, koju je zajednički rad na ovoj izložbi osobito podstakao.

Taulant Hodaj, bivši predsednik Inicijativne grupe Alpbah Kosovo, objasnio je ideju ovog projekta i naglasio značaj saradnje u sferi umetnosti, koja pomera granice i doprinosi zbližavanju mladih iz Srbije i sa Kosova.

Na kraju su i sami fotografi, gospodin Halil Halili i gospođica Milena Goševski, podvukli značaj zajedničkog cilja obe zajednice da budu deo Evropske unije.

6

My Europe Film Festival 2014

Klub Alpbah Beograd je zajedno sa nevladinom organizacijom “Citizens of Europe” iz Berlina i Austrijskim kulturnim forumom organizovao festival kratkometražnog filma pod nazivom ’’Moja Evropa’’ 7-8.maj 2014. godine u prostorijama Austrijske ambasade.

3

Filmovi su inspirisani raznolikostima života u Evropi. Mladim autorima je pošlo za rukom da nam vrlo diferencirano prenesu pozitivna i negativna iskustva života na starom kontinentu.

Nakon projekcije filmova usledila je panel diskusija o pripadnosti, evropskim vrednostima, politici u Evropi i svemu što Evropa danas jeste, odnosno sta bi i šta ne bi trebalo da bude, kao i o izazovima sa kojima se suočava.

Kroz panel diskusije smo pokušali da dokučimo nove vrednosti i perspektive u Evropi.

Prvog dana su na temu ’’Politika’’ diskutovali sledeći panelisti:

1. Hj.E. dr Johanes Ajgner, ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji
2. Daniela Šili, vođa projekta, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)
3. Jovan Teokarević, profesor, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Moderator: Nikola Đurić (Klub Alpbah Beograd)

Drugi dan festivala je bio posvećen mladima, te su na temu ’’ Život u Evropi’’ diskutovali sldeći mladi profesionalci:
1. Sena Marić – istraživač, Centar za evropske politike – Beograd
2. Nikola Jović – asistent u nastavi, Fakultet političkih nauka
3. Mirjana Nikolić – advokat

Moderator: Jelena Ljumović (Klub Alpbah Beograd)

1

Klub Alpbah Beograd je takođe iskoristio ovu priliku da povodom Dana Evrope prezentuje i rezultate istraživanja na temu ,,Mladi, vrednosti i identitet u pozadini Evropskih integracija” sprovedenog od strane članova Kluba. Više o istraživanju možete pročitati ovde.

5

KLUB ALPBAH BEOGRAD RASPISAO KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA

KLUB ALPBAH BEOGRAD RASPISAO KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA

Svakog avgusta od 1945. godine „Evropski forum Alpbah“ se održava u istoimenom austrijskom selu Alpbah, koje u tom periodu postaje „selo mislilaca“. Govornici i učesnici iz svih krajeva sveta, različitih profila – od nauke do biznisa i politike, renomirani eksperti i studenti, susreću se u Alpbahu da diskutuju o aktuelnim pitanjima na interdisciplinaran način.

Evropski forum Alpbah 2013 će se održati u periodu 12 – 31. avgusta, na temu „Iskustva i vrednosti“, u Alpbahu, planinskom selu u Tirolu, Austriji. Već osmu godinu za redom Klub Alpbah Beograd raspisuje konkurs za stipendiranje učešća mladih iz Srbije na ovom prestižnom Forumu.

Stipendija za Evropski forum Alpbah 2013 je dostupna svim studentima, postdiplomcima i mladim profesionalcima do 30 godina starosti. Stipendija pokriva troškove boravka u Austriji u toku celog Foruma, troškove učešća na Forumu, troškove smeštaja i puta za najtalentovanije.

Zainteresovani kandidati mogu aplicirati slanjem svoje biografije i motivacionog pisma na konkursi@beoalpbach.org do 07. jula 2013.

Za detaljne informacije možete posetiti zvanični sajt Kluba Alpbah Beograd www.beoalpbach.org

Stipendije za Evropski forum Alpbah su podržali Uniqa Osiguranje, Confida Beograd, CMS Reich-Rohrwig Haimz, No Ordinary Agency, Grawe osiguranje, ATB Sever Subotica, Soravia, Unicredit Leasing, Vip mobile, Erste Banka

Detaljan program dostupan je na sajtu www.alpbach.org

STIPENDIJE ZA UČEŠĆE NA EVROPSKOM FORUMU ALPBAH 2013

Evropski forum Alpbah iz Beča je raspisao konkurs za dodelu stipendija studentima i mladim stručnjacima

 

Stipendije su namenjene učešću na programima u okviru Evropskog foruma Alpbah 2013, a na konkursu mogu učestovati i građani Srbije do 30 godina svih obrazovnih profila.

U tirolskom selu Alpbahu, koje od 12. do 31. avgusta postaje “selo mislilaca i donosilaca odluka” studentima i diplomcima se nudi mogućnost uključivanja u neformalne diskusije o gorućim tekućim pitanjima sa stručnjacima i uglednim ličnostima političke i kulturne elite.

Više informacija o uslovima i procedurama možete pronaći na www.alpbach.org/scholarships, a u slučaju dodatnih nedoumica nam se obratite putem imejla na office@beoalpbach.org.

PRIJAVITE SE ZA STIPENDIJE EVROPSKOG FORUMA ALPBAH DO 02. MAJA 2013!

 

Za sve detalje posetite: www.alpbach.org/scholarships

 

Evropski forum Alpbah 2013, objavio je konkurs za mlade talente za stipendiranje studenata iz celog sveta starosti do 30 godina svih obrazovnih profila. U Alpbahu im se nudi mogućnost uključivanja u neformalne diskusije o gorućim tekućim pitanjima sa stručnjacima i uglednim ličnostima političke i kulturne elite. Klub Alpbah Beograd koji od 2005. godine postoji u Srbiji, ima za cilj da se broj srpskih studenata i mladih talenata poveća na ovogodišnjem Forumu. Sa tim u vezi, informacije o procesu prijavljivanja i savete u vezi sa stipendijama možete dobiti kontaktiranjem lokalnog Kluba na office@beoalpbach.org .  Continue Reading…

Page 1 of 3123